Cukinia faszerowana cieciorką



Odkąd bieganie stało się w naszej rodzinie ważnym elementem, zaczęłam dokonywać również pewnych zmian w naszych nawykach żywieniowych oraz poszukiwać nowych, jeszcze nie odkrytych przeze mnie smaków. Jednym z takich odkryć jest ciecierzyca (cieciorka, groch włoski).
Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada ciecierzyca.

Ciecierzyca jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Uważana jest także za afrodyzjak. :-)

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.



Składniki:
2 średnie cukinie
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
ząbek czosnku (lub tyle ile lubisz)
3 duże pomidory
ser typu feta
zioła
olej (kokosowy, rzepakowy)

Przepis jest bardzo prost.
Ciecierzycę (1/2 szklanki) należy przepłukać zimną wodą, a następnie w większym naczyniu zamoczyć - najlepiej na noc, gdyż musi napęcznieć i zwiększyć swoją objętość. Następnie ponownie ją płuczemy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Taka ilość powinna starczyć do nadziania 2 cukinii.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja używam kokosowego), ale może być rzepakowy. Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki, a następnie podsmażamy dodając zmiażdżony ząbek czosnku. Ja również podsmażam te część cukinii, którą zostaje z jej wydrążenia, no chyba, że jest już bardzo duża i ma rozwinięte pestki. Do pomidorów dodaję ugotowaną ciecierzycę oraz owczo-kozią fetę lub inny dowolny ser. Kilka minut dusimy, a następnie nadziewamy farszem cukinie i zapiekamy przez kilka minut, aż całość zmięknie. Ponieważ bardzo lubię zioła to całość doprawiam tym co właśnie mam pod ręką ( świeżym tymiankiem, szczypiorkiem, koperkiem lub innymi ziołami)
Na wierzch można posypać jeszcze starty ser, ale ja zbijam wagę ( hahah :-) od zawsze) więc tego nie robię.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 180 stop. C.
SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z podręcznym na Rodos

Tydzień z buta po Walencji i Barcelonie + 20 godzin w bonusie

Mini serniczki na daktylowo-bananowym spodzie