Ciasto dyniowe

Sezon jesienno - zimowy to w naszym domu dyniowe szaleństwo. Królowa jesieni podawana jest na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych jest ciasto dyniowe. Niezmiernie łatwe. W moim wydaniu troszkę zdrowsze, a przynajmniej tak sobie wmawiam 😉 Uwielbiam lekko wilgotne, pachnące cynamonem, z orzechami włoskimi lub migdałami. Po prostu MNIAM ❤❤❤
Składniki

4 jajka
pół upieczonej dyni
1/2 lub 3/4 szklanki brązowego cukru ( ksylitolu lub innej słodkości) - jak kto lubi słodkie
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja mieszam kilka różnych mąk pszenną pełnoziarnistą, żytnią, dodaję troszkę migdałowej, można dodać gryczanej) - ma być zdrowo
łyżeczkę sody oczyszczonej (czubatą)
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę dowolnych innych przypraw korzennych
kandyzowana skórkę pomarańczową
pokrojone orzechy włoskie lub migdały
jeśli ktoś lubi rodzynki



Sposób przygotowania:
  1. 1/2 dyni (niedużej) kroimy w piórka i układany na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy, aż będzie miękka, a następnie blendujemy na gładkie puree. Jeśli upieczemy więcej to zblendowaną dynie można zamrozić i po odmrożeniu nadaje się do ciasta, do zupy lub np. do różnego rodzaju klusek.
  2.  Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę.
  3. Dodajemy przesianą mąkę, oczywiście otręby, które zostają na sitku też wrzucamy, to samo zdrowie. Chodzi tylko o napowietrzenie mąki.
  4. Dodajemy sodę, a następnie dynię, przyprawy i bakalie.
  5. Wszystko razem chwilę łączymy najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką.
  6. Tortownicę wykładamy papierem i pieczemy w temp. około 180 stop. C prze około 60 min.
  7. Ja sprawdzam wbijając drewnianą wykałaczkę. Jeśli ciasto się nie klei do patyczka to jest upieczone. 
  8. Po wystygnięciu robię jeszcze lukier z dwóch  łyżek stewi, soku z cytryny i odrobiny wody. Polewam nim ciasto i wykładam na wierzch pokruszone orzech lub migdały.
Smacznego !!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nie każdy rodzi się tatą

Z podręcznym na Rodos

Pod słońcem Krety