Mini serniczki na daktylowo-bananowym spodzie

No nic na to nie poradzę, że j a po prostu uwielbiam słodycze. Trudno jakie wady trzeba mieć, ja mam taką :-))) Jednak nie ukrywam, że wolę, kiedy te słodkości nie wchodzą za bardzo w boczki. Dziś już wiem ile kosztuje wysiłku, potu zgubienie każdego centymetra.
Dlatego też kombinuję jak to zrobić coś bardziej fit, a jednocześnie pychhhhhhhha. I tak właśnie powstały mini serniczki.


Przepis:

Spód:

garść namoczonych daktyli
 2 mocno dojrzałe banany
szklanka mąki pszennej razowej (ale może być też owsiana lub dowolna inna)
pół szklanki mleka (lub napoju roślinnego)
2 całe jajka
2 łyżki kakao
pół łyżeczki sody

Masa serowa:
około 700 g sera twarogowego
4 łyżki stewi
ekstrakt waniliowy
3 jajka
pół budyniu (waniliowego lub śmietankowego zamiast budyniu 1 łyżk mąki ziemniaczanej)
1 łyżka masła (można ją zamienić na olej kokosowy)
 mrożone owoce

Sposób wykonania:
1. Moczymy daktyle w gorącej wodzie i po 30 min. odlewamy część wody, a resztę blendujemy.
2. Przekładamy do miski masę daktylową o dokradamy do niej banany. Rozgniatamy je widelcem. Nie muszą być idealnie malutkie kawałki.
3. W innym naczyniu przesiewamy mąkę, dodajemy do niej kakao i sodę. Ok ja nie zawsze przesiewam :-)
4.Mieszamy suche i mokre składniki, konsystencję dorabiamy mlekiem. Nie może być zbyt ścisłe. Do słodkiej masy serowej spód nie musi być dosładzany.
5.
Masę serową zaczynam od utarcia samych żółtek ze stewią do tego dokładam olej kokosowy (masło) i ser i razem ucieram. W międzyczasie dodajemy wanilię i budyń.
6. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę i na samym końcu łączymy je z masą serową.

7. Następnie nakładamy do foremek (mogą być wyłożone papilotkami lub nie. Ja mam sylikonowe więc ich nie wykładam. Nakładamy na spód ciasto czekoladowe. Ubijamy, żeby nie było dziur z powietrza, a następnie masę serową. Nie wypełniamy foremek do samej góry, bo wszystko lekko urośnie. Na górę układamy mrożone porzeczki lub inne owoce. Mnie pasują porzeczki bo ich kwaśny smak świetnie balansuje słodką część serową.
8. Pieczemy około 30 min.  w temperaturze 180 stop. C Jednak każdy musi czas pieczenia ustawić pod swó piec.


Z tej porcji wychodzi około 20 babeczek.

Smacznego!!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nie każdy rodzi się tatą

Z podręcznym na Rodos

Pod słońcem Krety